Vad är nytt med vemringde.ses API?

När vi gjorde om vemringde.se passade på att ge vårt API en ordentlig make over samtidigt. Ett API gör det möjligt för andra att använda vår information i till exempel ett eget program eller en IP-telefon. APIet är uppdelat i två delar:

  • sök – slå upp vem som ringer från ett specifikt nummer
  • lista – ladda ner en lista på de vanligaste numren på vemringde.se

Nyheter med version 2.0

JSON och XML

Äntligen har APIet stöd för formatet JSON och XML. Tidigare har vi bara haft stöd för vanlig text vilket gjort API lite för svårt att utöka. Men stöd för dessa nya format kan vi nu ge mer information om varje nummer, till exempel visas alltid vilket riktnummer som numret tillhör och, om det finns, visas mer information om ägaren (som till exempel adress eller kontaktuppgifter).

Dessa uppdateringar gäller endast om man använder json eller xml formatet, vanlig text fungerar som vanligt om man inte vill ha mer information.

APInyckel

Från och med den 1 oktober krävs det att man har en APInyckel för att använda API sök. Den får du genom att registrera dig på vemringde.se och skicka ett mail till info@vemringde.se från den adress du just registrerade. Om du bara använder API lista så behövs ingen nyckel.

Förbättrat vCard

APIet har från första dagen kunnat leverera en lista på de vanligaste numret på vemringde.se som ett vCard. Ett vCard är ett digitalt visitkort som används av de flesta mobiltelefoner, adressböcker på datorn och mail-program. Du kan alltså ladda ner de vanligaste numren till din mobil och ha en egen telefonförsäljarspärr. Tyvärr har detta inte fungerat på alla mobiltelefoner då några modeller inte klarar av att ha flera nummer av samma typ (till exempel flera arbetstelefonnummer). Nu har vi gjort vissa ändringar i vCardet som förhoppningsvis ska göra att fler får nytta av det. Du kan ladda ner det gratis eller beställa det med ett sms genom att skicka ”vemringde mobilstopp” till 72500.

Läs mer om APiet i vår Wiki.

Om Carl-Fredrik Herö (visa alla inlägg)

Carl-Fredrik Herö arbetar till vardags på Elvenite AB i Karlstad som Web Architect. Där hjälper han företag att bli mer effektiva genom bättre interna samarbetsverktyg, intranät och wikis.
This entry was posted in Nyheter and tagged , , . Bookmark the permalink.