Tystat samtal på mobilen

Tystade samtal är ett begrepp som gäller både för uppringda och den som ringer upp.

Du kan tysta samtal både i telefonens inställningar och genom att använda en app, som till exempel Vemringde.se. En annan typ av ”tysta samtal” är att du tar emot samtal där ingen är på andra sidan, eller försöker få dig att ringa upp som del i ett bedrägeri.

Så tystar du samtal till mobilen

I din telefons inställningar finns oftast valet att göra okända telefonnumer tysta. Det kan ändå vara bra att veta när någon ringer, vårt råd är att man alltid skall hålla koll på samtalslistan och inte direktblockera nummer. Ibland är samtalen viktiga, även från så kallade skyddade nummer.

Samtal utan någon på andra sidan

De flesta har varit med om att det ringt ett okänt nummer, man svarar och möts direkt av ett klick Varför? Är det en inbrottstjuv som kollar om man är hemma? Är det någon som busringer?

Antagligen rör det sig om ett så kallat tyst samtal, eller robotsamtal. Tysta samtal är ett fenomen inom telemarketingbranschen eftersom de flesta telefonsäljare inte själva slår numret som de ska ringa – det sköts av en dator (s.k. dialer) som ringer flera samtal samtidigt. När mottagaren (du) svarar kopplas samtalet till en ledig säljare som kan påbörja säljsamtalet. Om det inte finns någon ledig säljare så uppstår ett problem och datorn ”lägger på” direkt. Du som mottagare hör bara ett klick.

Tysta samtal är irriterande och för vissa skrämmande. Anledningen till att man använder en dator för att ringa upp är att det är effektivare för telemarketingbolagen både sett till antal genomförda samtal men också för statistik och annan information.

Det är omöjligt att helt få bort tysta samtal eftersom de kan inträffa av andra anledningar. Du har säkert varit med om att en kompis lagt på luren i samma sekund som du svarat.

Utländska samtal och bedrägerier

Det är vanligt förekommande att utländska telefonnummer ringer utan att egentligen vilja nå dig personligen. Oftast är tanken att man skall ringa tillbaka, och gärna tille n hög minutkostnad eller som en del av ett bedrägeri.

För att vara på den säkra sidan bör du söka numret på vemringde.se, och vara uppmärksam på meddelande om eventuella kostnader. Om personen på andra sidan ber dig använda Bank-ID eller liknande, och du inte med säkerhet vet vem som pratar med dig, lägg på luren.

Viktiga länkar

Dela inlägget
Vemringde.se
Vemringde.se
Vemringde.se visar information om nummer och samtal när inte de vanliga söksidorna gör det. Den unika databasen består av tusentals telefonnummer som rapporterats av besökarna själva. Nya rapporter inkommer dagligen.

Läs också

ANNONS