Bluffsamtal

Telia stoppar miljontals bluffsamtal

Operatörers filter på inkommande samtal stoppar bedragare från att nå din telefon. 

Under 2022 stoppade Telia totalt 29 miljoner samtal (s k ”bluffsamtal”) från att nå sina abonnenter genom ett intelligent filter som fungerar ungefär som en spärrlista.

– Vi har olika indikationer med våra algoritmer som upptäcker om något frångår de normala mönstren i våra nät, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia.

Telia uppger också att filtreringen stoppar vilseledande SMS, och betonar vikten av förebyggande information och säkerhetstänk vid främmande samtal.

– Det här är ett samhällsproblem, därför samverkar vi med bransch och myndigheter för att hitta nya tekniska lösningar och tillsammans varna allmänheten löpande om de olika pågående bedrägerierna. Kunskapshöjande insatser är minst lika viktig i denna brottsbekämpning, det bidrar till att fler tänker och agerar mer säkert och det är faktiskt det kraftfullaste vapnet mot cyberkriminella.

Dessa siffror gäller främst wangiri-samtal, där du blir uppringd och vilseleds att ringa tillbaka till samma eller ett annat angivet nummer. Telia har utformat en egen checklista med råd kring hur du kan agera om du drabbas som du hittar här.

Dela inlägget
Vemringde.se
Vemringde.se
Vemringde.se visar information om nummer och samtal när inte de vanliga söksidorna gör det. Den unika databasen består av tusentals telefonnummer som rapporterats av besökarna själva. Nya rapporter inkommer dagligen.

Läs också

ANNONS