SMS om Corona-råd risk för bedrägeri

Idag går SMS av Folkhälsomyndigheten ut genom de största telefonoperatörerna i landet gällande nya förhållningsregler under Coronapandemin.

Det finns risk för bedrägeriförsök i anslutning till utskicken, delvis på grund av hur SMS’et är formulerat.

Se upp för bedrägeriförsök

Utskicket kommer inte att ha ett telefonnummer som avsändare. I era telefoner kommer det att stå ”Fohm, MSB” i avsändarraden. 

Observera att det enbart är SMS med exakt detta innehåll (se nedan) som kommer från myndigheten och är äkta. Vi vill belysa risken att det kan förekomma bedrägeriförsök i form av uppföljande telefonsamtal, utskick eller annan bearbetning där man använder detta myndighets-SMS som grund.

Inte ens myndigheterna själva vet vilka som tagit emot SMS’et eftersom det skickats direkt från operatörerna. Det finns alltså inga tillgängliga register över vilka som är mottagare. Det betyder att bedragarna inte heller vet – däremot kan man gissa sig till att det är ganska lätt att av en slump få kontakt med någon av de 22 miljoner personerna som tagit emot meddelandet.


Du kan alltid rapportera in alla misstänkta händelser som har med det här att göra till info@vemringde.se.


OBS! Krisinformation.se – inget annat

I SMS’et står: ”Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation”. Meddelandet kommer att gå ut till alla mobiltelefonabonnenter i landet. 

På grund av olika tekniska begränsningar har det inte varit möjligt att skriva längre SMS, eller att skicka med en länk till var informationen finns. Det är också vanskligt med länkar på grund av den senaste tidens råd att ”aldrig klicka på länkar i SMS” från exempelvis Polisen när det kommer till att skydda sig från bedrägerier.

Men det finns andra sätt att nå ut och vilseleda personer, som inte har med länkar i SMS att göra. Istället använder man Google, och deras annonseringstjänst på vissa sökord.

Ett förtydligande från Vemringde.se: adressen de hänvisar till avser hemsidan krisinformation.se och inget annat. Vi rekommenderar att du skriver in hela adressen (inklusive .se) i adressfältet.

Oftast när du skriver in en adress utan själva toppdomänen (.se i det här fallet) görs en sökning på Google, utan att du går in på just hemsidan Google.

Med en sådan sökning på termen ”Krisinformation” finns det risk att du hamnar någon helt annanstans, om bedragare skapat en annons som slussar dig vidare. Detta har vi sett genom åren med diverse falska myndighetssidor där man tjänat miljoner på googlingar som ”adressändring” eller ”konsumentverket”.

SMS’et från myndigheterna som hänvisar till Krisinformation.se

Råden 14 december 2020

  • Stanna hemma vid symtom.
  • Begränsa nya nära kontakter och umgås bara i en mindre krets. 
  • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus, och undvik platser med trängsel.
  • Res på ett smittskyddssäkert sätt. 
  • Arbeta hemifrån om det är möjligt. 
  • Håll en god handhygien. 
  • Bedriv idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar smittorisken.
  • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp. Besök på äldreboenden ska ske under säkra former.
  • Var extra noga med att följa alla råd och rekommendationer.

Råden gäller från och med 14 december till och med 30 juni 2021.

Dela inlägget
Vemringde.se
Vemringde.se
Vemringde.se visar information om nummer och samtal när inte de vanliga söksidorna gör det. Den unika databasen består av tusentals telefonnummer som rapporterats av besökarna själva. Nya rapporter inkommer dagligen.

Läs också

ANNONS