Nya NIX-regler från idag

”Ett nix ska vara ett nix” – så lyder rubriken för de nya, skärpta reglerna kring telefonförsäljning. Idag justeras villkor och riktlinjer.

Villkoren justeras för exempelvis tävlingar där du fyller i kontaktuppgifter och därmed godkänner att bli kontaktad i försäljningssyfte. Många tävlingar på internet om exempelvis resor, tv-spel och iPads handlar i huvudsak om just detta, och inte om själva tävlingen i sig. Nytt är då i det här fallet att det skall: ”klart och tydligt framgå om avsändaren avser förmedla personuppgifter till andra företag i syfte att de ska kunna kontakta konsumenten. Det ska också finnas en möjlighet att avstå från att så sker, annars ska NIX gälla ändå.”

Även enskilda näringsidkare

NIX-registret skall nu kunna appliceras även på enskilda näringsidkare utan aktiv näringsverksamhet, exempelvis vissa skogsägare. Detta för att den gruppen drabbats av oseriös telefonförsäljning i stor omfattning pga den lagstadgade frånvaron av ångerrätt (en enskild firma räknas som ett företag).

Därtill krävs att registret kontrolleras varannan månad istället för varje kvartal.

De nya reglerna träder i kraft idag, den 16 februari 2015. Överträdelser anmäls till DM-nämnden.

Vad tycker du om förändringarna?

NIX-registret har länge tampats med problematiken att oseriösa företag inte följer spärrarna, och att konsekvenserna för överträdelse inte slås fast i praktiken i tillräckligt stor omfattning. Vad tror du om de nya förändringarna, kommer det bli bättre? Lämna en kommentar här under.

Då gäller inte NIX

Om du vill spärra ditt telefonnummer (även mobilnummer går bra) kan du kontakta NIX-telefon på nummer  077 228 00 00. Registreringen är gratis. Tänk dock på att du kan bli uppringd ändå:

Om samtalet gäller samhällsinformation
NIX påverkar inte marknadsundersökningar, samhällsinformation, religiös upplysning eller liknande.

Om du givit tillåtelse
Om du har deltagit i en tävling på internet är ofta syftet att samla in telefonnummer. Genom att godkänna villkoren i tävlingen godkänner du att bli kontaktad i försäljningssyfte.

Om du varit tidigare kund
Företag som tidigare haft dig som kund har rätt att ringa trots din NIX-registrering.

Om Vemringde.se (visa alla inlägg)

Vemringde.se visar information om nummer och samtal när inte de vanliga söksidorna gör det. Den unika databasen består av tusentals telefonnummer som rapporterats av besökarna själva. Nya rapporter inkommer dagligen.
This entry was posted in Telemarketing. Bookmark the permalink.