Polisen bekämpar telefonbedrägerier med vykort

En del av Polisens arbete mot bedrägerier är att förebygga dem – och det vill man nu göra med ett utskick av vykort till privatpersoner i en viss ålderskategori. Tanken är att bringa medvetande och på så vis undvika att fler drabbas av den typ av bedrägerier och bedrägeriförsök som bedrivs över telefon.

Satsningen görs på bred front även i digitala kanaler, översätts till flertalet olika språk, och erbjuder bland annat en mobilbakgrund för nerladdning.

– Vi behöver öka kunskapen hos de äldre och nå fler som riskerar att utsättas för brott. Genom vykorten når vi ut till 1,2 miljoner hushåll och hoppas att fler, som kanske inte tidigare fått information, ska ta del av våra råd om hur man undviker att bli lurad, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

Se ser polisens vykort ut

De fysiska vykorten skickas ut via post till invånare över 70 år, detta för att de ofta är mest utsatta för telefonbedrägerier, och samtidigt inte nås av varningar och förebyggande information.

Vykort telefonbedrägerier

Polisens vykort, klicka för full storlek

Polisens råd:

  • Lägg på luren – om du blir osäker ska du avsluta samtalet.
  • Logga inte in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan.
  • Lita inte på den som ringer, även om den verkar trovärdig.

Läs mer: Telefonbedrägerier, polisen.se


Så här arbetar polisen mot bedrägerier
källa: polisen.se

Polisens arbete mot bedrägerier utgår från tre faktorer som gör att ett brott kan uppstå:

1. Åtgärder mot gärningsperson
Polisen tar varje år emot över 193 000 polisanmälningar om bedrägerier. Anmälningarna är viktiga för att kunna kartlägga och förstå brottsligheten. Polisen fokuserar främst utredningsresurser på utredningar som leder till att exempelvis stoppa gärningspersoner som utför många bedrägerier och avbryta brottsserier. Polisen samverkar med brottsbekämpande myndigheter utomlands då gärningspersonen i många fall inte befinner sig i Sverige.

2. Försvåra brottsupplägget
För att genomföra bedrägeribrott använder bedragare ofta digitala verktyg, plattformar eller telefonsamtal. Ibland möter de också brottsoffret fysiskt. Polisens arbete handlar till stor del om att föra dialog och påverka produktägare och tjänsteleverantörer att göra tjänsterna säkrare och stoppa möjligheten att begå brotten via digitala verktyg och tjänster. Polisen arbetar mot bland annat samhällsaktörer, banker, e-handelsägare, betaltjänstleverantörer och multinationella företag.

Polisen har också lyft fram behov av olika lagstiftningsförslag, som exempelvis ändringar i Brottsbalken och Kreditupplysningslagen.

3. Stärka allmänhetens förmåga
Att stärka allmänhetens förmåga att stå emot bedragarna och skydda sig mot brott är ett viktigt brottsförebyggande arbete. Ofta är det den drabbade som manipuleras att antingen släppa in bedragarna på sin internetbank, eller att själv föra över pengar. Genom att informera om hur bedragarna går till väga och ge konkreta råd för att undvika att utsättas för brott ökar möjligheten att genomskåda och stoppa bedragarna.

 

Dela inlägget
Vemringde.se
Vemringde.se
Vemringde.se visar information om nummer och samtal när inte de vanliga söksidorna gör det. Den unika databasen består av tusentals telefonnummer som rapporterats av besökarna själva. Nya rapporter inkommer dagligen.

Läs också

ANNONS