Nixregistret

Nixregistret är till för privatpersoner som inte vill ha samtal från telefonförsäljare. Du kan då registrera sitt hemnummer i NIX-spärren. Tyvärr verkar det som om NIX-registrets begränsningar och möjligheter inte är helt klara hos många. Här kommer därför lite information om Nixregistret och nummerregister samt svar på frågor som ofta ställs i kommentarerna.

Nixregistret gäller

  • privatpersoners fasta telefonnummer mot samtal gällande försäljning, marknadsföring och insamling
  • mobiltelefoner (som är anmälda)
  • Telefonnummer som tillhör enskilda näringsidkare utan aktiv verksamhet (sedan 2015-02-16)
  • Läs mer om skärpta regler för nixregistret här

Nixregistret gäller inte

  • marknadsundersökningar, samhällsinformation, politiska och religiösa upplysningar
  • om det finns ett etablerat kundförhållande, exempelvis om du tidigare prenumererat på en tidning
  • om du har lämnat ett medgivande till att kontakt får tas per telefon genom exempelvis att delta i tävlingar om resor, surfplattor etc på internet

Om du anser att ett företag har brutit mot reglerna för Nixregistret

Då kan du anmäla dem till Etiska nämnden för direktmarknadsföring (DM-nämnden). DM-nämnden är en branschdomstol inrättad av näringslivet med uppdrag att följa direktmarknadsföringens utveckling, påtala oacceptabla former och bidra till normbildning för framtida marknadsåtgärder.

Nixregistret: frågor och Svar

Jag har bett telefonförsäljaren ta bort mig en gång redan, varför ringer de igen?

Många Callcenter får kontaktuppgifter från sina uppdragsgivare och har inget eget register. När du ber dem att inte ringa igen tar de bort ditt nummer från den aktuella kampanjen. Vid nästa kampanj kan dock dina uppgifter finnas med från en annan uppdragsgivare vilket gör att de ringer igen.

Jag vill/orkar/vågar inte svara, borde de inte sluta ringa efter 10 försök?

Callcenter använder idag en dator som ringer samtalen åt dem. Först när du svarar kopplas en säljare in för att fortsätta. Om ingen svarar registreras det bara som att man inte kommit i kontakt med dig. Därför fortsätter det att ringa tills du antingen svarar eller den aktuella kampanjen är slut.

Därför: Svara om du kan och be dem att inte ringa igen. Det är det mest effektiva sättet för att få dem att sluta ringa.

Varför kan jag inte spärra mig mot marknadsundersökningar, samhällsinformation, politiska och religiösa upplysningar?

Marknadsundersökningar är undantagna från NIX-registret av en enkel anledning. Marknadsundersökningar har en allmännytta och resultatet skulle bli skevt om man exkluderade en stor del av befolkningen.

Jag kan inte komma ihåg att jag lämnat mitt medgivande?

När du blir kund hos företag som du har ett löpande avtal med (el, telefon, bredband o.s.v.) skriver man alltid på ett avtal. För de avtalen följer de med avtalsvillkor som man alltid ska läsa noga! Där står det ofta att personuppgifterna kan komma att lämnas ut till samarbetspartners. Cint har skrivit en intressant artikel i ämnet om Fortum som tänjer på gränserna.

Varför kan inte företag registrera sig för NIX?

Så här förklarar Anders Kasberg på NIX varför ett NIX-register för företag inte skulle fungera:

Anledningen till att vi från Föreningen NIX Telefon inte infört ett rikstäckande spärrsystem för TM samtal till företag är att vi tror att det skapar fler problem än lösningar. […] Vid införandet måste alla företag eller organisationer som vill kontakta ett annat företag eller organisation, där man sedan tidigare inte har en kundrelation, kontrollera, mot en kostnad, om telefonnumret är spärrat eller inte.

Exempelvis att företaget som vill bjuda in branschkollegor till ett kundevent, lantbrukaren som vill ringa kommunen och erbjuda plogservice för vintern, säljaren på det nystartade företaget som vill föreslå ett kundmöte – ingen kan lyfta telefonen utan att kontrollera, vid varje samtal till en kostnad, om företagsnumret är spärrat eller inte.

Nixregistret: bluffar

Nixregistret har många kopior som säljs av oärliga företag. Ingen av tjänsterna fungerar. I praktiken är kopior på nixregistret en typ av bondfångeri eftersom man betalar för en tjänst som inte kommer att ha någon som helst effekt. Läs mer om falska nixregister.