Virus sprids via SMS

Om du har en Android-telefon löper du risk att via SMS-utskick med länk drabbas av virus.

SMS om till exempel en leverans på väg, ett paket att hämta ut eller liknande är vanligt förekommande idag. Målet med dessa är att du skall klicka på länken och fylla i känsliga uppgifter. Dessutom finns ofta en prenumerationskostnad knuten till någon form av tävling (till exempel möjligheten att ”vinna en iPhone för 10 kronor”). För att få vara med i ”tävlingen” måste du betala avgiften med kort.

Många missar då att man även accepterar löpande dragning av ett större belopp (ca 700:- är vanligt) varje månad. När dragningen upptäcks har ångerrätten löpt ut. Som tredje risk finns sannolikheten att dina kortuppgifter kommer på villovägar.

Det vi varnar för nu är något helt annat.


Viruset Flubot angriper Android-mobiler

För användare av Android-mobiler (förenklat: de flesta mobiler som inte är en iPhone t ex Huawei och Samsung) finns en större risk med en ny typ av utskick.

Ett SMS går ut med länk till en hemsida, i det här fallet gäller det paketleverans. Väl på hemsidan uppmanas du att installera en applikation (en APK-fil) manuellt. Det är i detta skede som den skadliga programvaran installeras.

Så blir du av med viruset

Om du har fullföljt stegen ovan och installerat applikationen är din telefon smittad.

  • Du bör nu fabriksåterställa telefonen. Använd inte den senaste säkerhetskopian om en sådan är gjord – absolut säkrast är att ominstallera det du saknar, eller återställa till ett tillfälle innan installationen (om du med säkerhet vet när det är). Säkerhetskopian kan nämligen också vara smittad.
  • Byt lösenord på tjänster som du skrivit in lösenord till vid inloggning.

Källa:

Cert

NCSC

Dela inlägget
Vemringde.se
Vemringde.se
Vemringde.se visar information om nummer och samtal när inte de vanliga söksidorna gör det. Den unika databasen består av tusentals telefonnummer som rapporterats av besökarna själva. Nya rapporter inkommer dagligen.

Läs också

ANNONS