Falska poliser ringer om Bank-ID

Rapporter säger att falska poliser ringer med syfte att få dig att använda Bank-ID.

Just nu figurerar flera rapporter om att en person som utger sig för att vara Polis först säkerställer att man pratar med rätt person (genom namn) och sedan berättar att det har skett en olycka.  Den påstådda polisen säger att du måste bekräfta din identitet med hjälp av ditt Bank-ID.

Så här ser ett av vittnesmålen ut:

”Blev just uppringd av polisen som frågar om mitt namn är XXXXX, säger mitt fullständiga personnummer och adress och frågar när jag senast pratade med min dotter. Jag frågar varför han undrar och han säger att hon varit med i en olycka, är allvarligt skadad och att två poliser är på väg för att hämta mig. Jag får panik!!! Sen säger han att jag för att identifiera mig ska öppna mitt bank-id. Då ”klarnar” jag och ber att få ringa upp, han säger då att det är långa telefonköer. Jag säger att då får han ge mig sitt mobilnummer. Då lägger han på!”

Osäker på vem som ringer?

Sannolikheten att Polisen skulle be dig att logga in med ditt bank-ID i den här typen av sammanhang är i dagsläget obefintlig.

Den drabbade i exemplet ovan gör rätt som ber om ett nummer att motringa på – men även om den påstådda Polisen hade lämnat sitt mobilnummer skulle det gjort mycket liten skillnad när det kommer till att veta vem som är vem – en bedragare kan utan svårighet förfoga över ett stort antal telefonnummer och även få dem verifierade på diverse hemsidor.

För ärenden där du misstänker att någon utger sig från att vara Polis eller någon annan myndighet skall du alltid motringa tillbaka till myndighetens öppna telefonnummer. I det här fallet är numret till Polisen 114 14. Vid akuta fall skall du ringa 112.

Tänk också på att du kan anmäla märkliga telefonnummer och samtal direkt på Vemringde.se och varna andra.

Dela inlägget
Vemringde.se
Vemringde.se
Vemringde.se visar information om nummer och samtal när inte de vanliga söksidorna gör det. Den unika databasen består av tusentals telefonnummer som rapporterats av besökarna själva. Nya rapporter inkommer dagligen.

Läs också

ANNONS