Bluffsamtal Polisen

Falska Polisens telefonsamtal om dina ID-kort

Just nu rings svenska nummer upp av en robot-röst på engelska som förklarar att du lyssnar på ett automatiskt meddelande från svensk polis, och att det har uppstått problem med ditt ID-kort. Du ombeds trycka ”1” för att få mer information. Gör du det så kopplas samtalet vidare till en handläggare. Men allt är inte vad det låter som.

OBS! Det här inlägget beskriver ett bedrägeriförsök där falska poliser ringer om ditt ID-kort. Hjälp oss sprida texten till andra när du läst färdigt. Du kan göra stor skillnad. Tack!

Flera rapporter har inkommit om samtal från falsk Polis.

Falsk Polis vill ha information

Det kostar inte pengar att svara i telefonen när dessa samtal om ditt ID-kort ringer. När du trycker på knappen för att kopplas vidare och börjar prata med personen på andra änden kommer du däremot utsättas för ett försök att få tag på känsliga uppgifter eller tvinga dig till någon form av handling, till exempel att använda ditt Bank-ID. Undvik detta till varje pris.

Svenska nummer ringer

Samtalen rings från andra svenska nummer, och kan därför verka trovärdiga. En annan fara är att de telefonnummer som används kan vara svåra att hitta information om. Vid första anblick ser de ut att tillhöra helt vanliga svenska personer. Men det finns ingen telefon i Sverige som försöker nå dig: bakom dessa samtal sitter datorer i andra länder och numren är ”kapade” (spoofade) för att dölja uppringarens sanna identitet.

Om du tar emot samtalet

Vi har gjort en checklista för dig att följa:

Om du enbart tagit emot samtalet

Målet med samtalen är att få dig att trycka på ”1” och kopplas vidare. Om du inte gjort det är rådet enkelt: lägg på luren! Du kan också spara numret på vemringde.se

Om du tagit emot samtalet och tryckt på knappen

Har du kopplats vidare i samtalet genom att ”trycka 1” på telefonen så är saken inte riktigt lika enkel. Försök minnas vad personen fick dig att göra eller säga. Om du har använt ditt bank-id eller lämnat till exempel kortuppgifter är det mycket viktigt att du omgående kontaktar din bank.

Dela inlägget
Vemringde.se
Vemringde.se
Vemringde.se visar information om nummer och samtal när inte de vanliga söksidorna gör det. Den unika databasen består av tusentals telefonnummer som rapporterats av besökarna själva. Nya rapporter inkommer dagligen.

Läs också

ANNONS