Bluffsamtal om Coronavirus

Vill legitimera dig via mobilt Bank-ID

Just nu inkommer rapporter om bluffsamtal från bedragare som vill identifiera dig över telefon med anledning av Coronaviruset. Flera personer vittnar om samtal där den som ringer vill leda dig till legitimering på grund av ett Coronavirus-besked.

Väntar på att kapa din inloggning

Varför gör man detta? Fenomenet är en så kallad ”Man in the middle”-attack som förenklat går ut på att den som ringer är förberedd och kommer försöka göra ett anrop (till exempelvis din bank) precis när du tror att du legitimerar dig över telefon. Även om exempelvis en banköverföring kan kräva fler inloggningar efter detta steg så är det ungefär så upplägget ser ut. Detta gäller även för inloggningar som görs med traditionell ”bankdosa”.

Så hanterar du samtalen

Det enklaste och mest säkra sättet är att helt enkelt lägga på luren. Anmäl telefonnumret till vemringde.se genom att söka på numret här och sedan spara eller maila din anmälan till info@vemringde.se. Alla anmälningar är anonyma.Dela inlägget
Vemringde.se
Vemringde.se
Vemringde.se visar information om nummer och samtal när inte de vanliga söksidorna gör det. Den unika databasen består av tusentals telefonnummer som rapporterats av besökarna själva. Nya rapporter inkommer dagligen.

Läs också

ANNONS