Bluffsamtal

Anmäl misstänkta SMS till 7726

Bedrägerier genom fiske av uppgifter inleds ofta med ett SMS. Nu samlar operatörerna kraft för att lättare låta dig som drabbas anmäla och på så vis spärra telefonnumren bakom utskicken.

De fyra stora operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre har skapat ett nytt nummer, 7726, dit man kan vidarebefordra märkliga sms. Detta gör det möjligt för dem att snabbare stoppa bedragarna.

7726 motsvarar ordet SPAM på telefonens knappsats och används runtom i världen just för att rapportera bluff-sms av den här typen

Se upp för länkar i SMS

Som ofta med bedrägerier är stress och lockelser en viktig faktor. Stanna upp och tänk efter – och undvik att klicka på länkar utan att vara helt säker på vem avsändaren är. Dessa utskick görs till ett mycket stort antal individer, så du behöver inte känna dig utvald eller tvungen att agera som avsändaren vill.

Med SMS om paketleveranser, till exempel, är det ingen som vet huruvida du väntar en försändelse eller inte. Skulle du vara osäker är det klokast att vända sig tillbaks till exempelvis PostNord eller DHL direkt, och fråga om SMS’et gäller just ditt paket. Du kan också använda deras respektive appar.

Dela inlägget
Vemringde.se
Vemringde.se
Vemringde.se visar information om nummer och samtal när inte de vanliga söksidorna gör det. Den unika databasen består av tusentals telefonnummer som rapporterats av besökarna själva. Nya rapporter inkommer dagligen.

Läs också

ANNONS